2 comments

CMV PCR reactivation

Rasa dah dkt 3 bln iman habis treatment transplant, Alhamdulillah berat badan dia pun dah naik sikit.. Nampak lah sikit daging kat pipi dia tuh..rambut pun nampaknya dah lebat, Cuma kat belakang kepala : area yg buat radioterapi still x tumbuh rambut.. katanya kena tunggu setahun jugak sblm rambut tu tumbuh.. kami dok lumur ngan minyak zaiton yg dah dibacakan yasin.. insyaallah, x lama lagi tumbuhlah rambut dia tu.
Walaupun dah habis tapi maintenance wise, iman still kene pi hospital every week utk cek darah for his CMV PCR a.ka. virus. Cuma 2 kali blood result yg CMV PCR dia negative, yang lain semua positif.
Bila sekali positive, once a week amik darah dia akan masukkan antiviral foscarnet sekali for 4 hours, then bila run test again (btw the test is done in Singapore), still positif, so doctor increasekan dosage jadik 2 kali seminggu.. pastu test lagi still positif,, then doctor increasekan jadi 3 kali seminggu.. nih cek jgnlah positif lagi.. kami yg membawanya ke hospital pun dah letih, inikan iman, dia asyik tanya sampai bila nak cucuk masuk ubat.. we all cakaplah sampai virus dlm bdn iman x ada.. virus tu suka sgt kat iman, tu sbb iman kena makan byk, dia senyaplah lepas tuh..
time amik darah tu memang meraunglah, vein dia plak lepas kemo memang makin kecik, lagiklah bila kena amik darah every week..lagilah teruk.. smlm masa amik darah kena cucuk 2 kali, tukar jarum paling kecik pun still x kuar darah gak.. meraung dia kata sakit.. sian sgt.. tapi nak wat mcm mana, air mata nih memang nak mengalir laju je lah tapi kena tahan gak sbb x nak dia jadi weak tgk mak dia lemau mcm tuh… uwhaaa..
Iman pun dah 2 kali ke As Syifa Al Hidayah ngan ustaz lokman kat Gombak..luckily saya dah dapat prorate cuti.. so bolehlah bwk dia pi sana.. so ustaz kata imannya sel kanser dah jadi dormant, dan utk matikan full sel kanser nih hanya boleh melalui bacaan ayat al Quran. Kami percaya, semua penyakit kecuali mati ada penyembuhnya di dalam al quran. So ustaz lokman kata utk elak sel yg tgh tido nih terjaga ada 4 benda kene monitor
a)      Balance diet – including no red meat
b)      No stress
c)       Plenty of rest
d)      Exercise – main tu kire aktiviti exercise gakkan
 Insyaallah kami akan teruskan usaha ni sampai bila2. Doakan iman terus sihat. 

read more