2 comments

birthday bash faris dan fahmi

last saturday, lepas balik dari spital for iman's forcarnet infusion we all organise small gathering to celebrate birthday fahmi and faris. cume sempat masak mee bandung dan wat ceasar salad, yg lain oder je dari kedai, order from kedai arab kat bdr sri permaisuri (purple gloria).

Goody bags dah ready and my assistants (3 org tu lah) yg tolong pack all the sweets, jelly, balloon and etc dalam bag. so ni lah hasilnya.. taddaaa.




Cake ordered by wancu from Anis Bakery, Red Velvet cake with picture of cars on it. Soooo delicious.

the birthday cake, sponsored by wancu.. thanks wancu

potong cake beramai2..alamak birthday boy kecik x nampak muka plak..
iman pun take part jugak walau tangan berbalut sbb monday and tuesday kena continue IV forcarnet


In my mind memang plan nak wat mcm2 games for the kids, just wanna make them happy tapi cuma sempat buat coloring contest, pastu derang main bubble dan menari ala2 chicken dance. Tapi nampaknya iman dan the rest of the kids had a great time..


coloring contest..
The masterpieces from the talented artist
It seems that everyone are sooo talented, so each one of them receive a gift from the house
Another proud artist

comot muka sbb adik keje keras kan....


Nak main bubble plak, ready to blow some bubble..




Chicken dance ke joget lambak?


so function habis jam 6.00, alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Tgk muka budak2 nih happy.. itulah nikmat yg amat ternilai kan..

Insyaallah akan organise the same party at my hometown plak utk semua geng2 budak2 nih kat sana.. will update later.




read more
0 comments

iman dan adik kesekolah

On 29/12 iman went to his school at Taman Midah 1 for his standard 1 orientation. Now they have different module as compared to my schooling dulu.. dulu KBSR, now KSSR.. now they got LINUS somemore (literasi dan numerasi). Among information yg school require is his medical record for imunisation purposes. He cant get any imunisation until end of april due to his previous chemo treatment. So we decided not to get any injection from the school. Better ambik his injection from the hospital kan.

Anyway iman sangat seronok ke sekolah. Kami dah ready dgn cuti seminggu takut dia ada masalah di sekolah. Alhamdulillah he can easily adapt to the new environment. Sebab dia 'special', ramai kat sek yg bertanya dan concern pasal dia. Jadi kami x risau sangat. Cikgu2 sangat baik hati dan jaga iman. Iman byk ignore if people stares at him. Kami dah ajar dia kalau ada org ejek dia, biarkan aje sbb kita yg sabar pasti diberikan ganjaran dari Allah.  Syukur pada Allah kerana dipermudahkan perjalanan Iman di sekolah.



Iman masuk kelas 1E... No. 14 from 42


Few days after school dia peluk saya dan kata iman suka sangat ke sekolah, dia kata lagi dia nak belajar rajin2 sbb nak balas jasa ibu.. ibu byk berkorban utk iman. Dan saya tahan air mata saya sbb saya x nak dia sedih.. Bersyukurnya kerana dikurniakan nikmat ini ya Allah. Kurniaan-Mu yg sangat berharga.

iman and his friend during assembly


Pada masa yg sama, adik pun ke kindergarten kat belakang rumah. Dia pun nampaknya ok di school. Tggu few days more macam mana pulak.. 

Adik balik sekolah,, best ke tu
read more
0 comments

Corat Coret Kenduri Kesyukuran dan Doa Selamat

Baru dapat mengupdate pasal majlis Kenduri Kesyukuran dan Doa Selamat held on 29/10/2011. Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar.  Sebenarnya majlis nih lebih kepada doa selamat dan bacaan yasin, tapi memandangkan imannya birthday pun jatuh  bln 10, we all celebrate sekali birtday dia.. a bit belated lah.  





birthday cake iman, thanks kaksal and family for this special cake. Thanks kepada tokeh cake jugak; kyang and family

Cutting cake ceremony.. senyum lebar iman dapat cake yg lagi tinggi dari dia.. haha
adik pun tumpang sekaki.. sempat adik pesan kat ibu; adik pun nak cake birthday cenggini..
Background belakang : saya dan kak sal

Food by caterer nur idaman (they have restaurant  Nur Idaman, located at belakang hospital pusrawi lama) ramai yg komen kata sedap and the food comes together with cute little cuppies .. amat worth it. Ayam berempahnya sgt menjilat jari.. haha.. So sesapa nak pakai caterer blh contact saya utk dapatkan contact number azhah nih ye..Ada few foods di masakkan oleh family jugak mcm udang merah, udang sweet sour, bubur kacang, cocktail dan mcm2 lagi.  

Colorful Cupcakes

Paling best kami sempat berjumpa dgn salah seorang penderma platelet iman, kami x penah jumpa, 1st time jumpa nih, kami harap dgn platelet yg dia dermakan sikit sebanyak akan jadikan iman org yg baik mcm penderma sorang ni, dan moga hubungan ini x stop di sini saja, lagi pun darah dia dah jadi sebahagian darah iman..
read more
1 comments

CMV PCR reactivation

Rasa dah dkt 3 bln iman habis treatment transplant, Alhamdulillah berat badan dia pun dah naik sikit.. Nampak lah sikit daging kat pipi dia tuh..rambut pun nampaknya dah lebat, Cuma kat belakang kepala : area yg buat radioterapi still x tumbuh rambut.. katanya kena tunggu setahun jugak sblm rambut tu tumbuh.. kami dok lumur ngan minyak zaiton yg dah dibacakan yasin.. insyaallah, x lama lagi tumbuhlah rambut dia tu.
Walaupun dah habis tapi maintenance wise, iman still kene pi hospital every week utk cek darah for his CMV PCR a.ka. virus. Cuma 2 kali blood result yg CMV PCR dia negative, yang lain semua positif.
Bila sekali positive, once a week amik darah dia akan masukkan antiviral foscarnet sekali for 4 hours, then bila run test again (btw the test is done in Singapore), still positif, so doctor increasekan dosage jadik 2 kali seminggu.. pastu test lagi still positif,, then doctor increasekan jadi 3 kali seminggu.. nih cek jgnlah positif lagi.. kami yg membawanya ke hospital pun dah letih, inikan iman, dia asyik tanya sampai bila nak cucuk masuk ubat.. we all cakaplah sampai virus dlm bdn iman x ada.. virus tu suka sgt kat iman, tu sbb iman kena makan byk, dia senyaplah lepas tuh..
time amik darah tu memang meraunglah, vein dia plak lepas kemo memang makin kecik, lagiklah bila kena amik darah every week..lagilah teruk.. smlm masa amik darah kena cucuk 2 kali, tukar jarum paling kecik pun still x kuar darah gak.. meraung dia kata sakit.. sian sgt.. tapi nak wat mcm mana, air mata nih memang nak mengalir laju je lah tapi kena tahan gak sbb x nak dia jadi weak tgk mak dia lemau mcm tuh… uwhaaa..
Iman pun dah 2 kali ke As Syifa Al Hidayah ngan ustaz lokman kat Gombak..luckily saya dah dapat prorate cuti.. so bolehlah bwk dia pi sana.. so ustaz kata imannya sel kanser dah jadi dormant, dan utk matikan full sel kanser nih hanya boleh melalui bacaan ayat al Quran. Kami percaya, semua penyakit kecuali mati ada penyembuhnya di dalam al quran. So ustaz lokman kata utk elak sel yg tgh tido nih terjaga ada 4 benda kene monitor
a)      Balance diet – including no red meat
b)      No stress
c)       Plenty of rest
d)      Exercise – main tu kire aktiviti exercise gakkan
 Insyaallah kami akan teruskan usaha ni sampai bila2. Doakan iman terus sihat. 

read more
0 comments

Selamat Ulang Tahun Iman

Alhamdulillah, syukur kepada-Mu ya Allah kerana memberi kami peluang ini. Peluang utk melihat iman menyambut ulang tahun yg ke 6. Umur dia masih panjang dan untuk itu kami sujud syukur utk segala nikmat dan kebesaran-Mu ini ya Allah.

Insyaallah, kami akan mengadakan majlis doa selamat kesyukuran pada hari sabtu ini (29hb) sbg tanda kesyukuran kami dan sbg tanda penghargaan kepada keluarga dan rakan2 yg sentiasa memberikan positive support to us, non stop.

Doakan kesihatan iman yg berpanjangan, moga dia bebas kanser utk selama2nya.

Utk yg mengenali kami, sudi2kan hadir ke majlis tersebut. Do contact me @ fiza2012@gmail.com for detail address.
read more
1 comments

standard one


Last 2 week iman undergo some hearing aid test at SJMC. Yes iman need to use hearing aid cos his hearing deteriorated; side effect of the chemo treatment. This time we have to pay on our own cos the hearing aid cost is not covered by my husband’s medical benefit. We’ll find other means for this definitely..
Ok back to this topic. The audiologist suggested us to check with iman’s school whether they accept child with this kind of disability. After explaining of iman’s condition the school staff passed the telephone to the headmistress. To my shocking, she tell me to find better school means with lesser pupils per class, her concern is that that the teacher assigned to the class won’t be able to focus on Iman. I said iman won’t need extra attention because he is just like normal kids. He can have normal conversation, it just that he is using hearing aid to assist him to listen to certain pronunciation.
Well, after so much argument, she said I know my son better.. so it is up to me to pick the best school for my son. I u/stand the school must have certain standard to attain. Some kind of KPI to make sure they achieve certain passing rate etc. Apart of achieving the KPI, i wonder how about teacher's responsibility to educate the children. No matter how hard it will be. What makes me so sad is that she kinda reluctant to accept him without seeing him first. He is really bright boy and very gifted too.
We cant send him to special school cos he can speak like normal people do and if he learn special language, the audiologist said iman will eventually loose his capability to speak. Please understand his condition. This is not something he wanted.
As preparation iman is learning twice a week; home tuition. Next week he'll start his agama class. Iman will shine, as what his tuition teacher said, he's very determine to learn and very obidient.. I know he'll prove to others he can do it.

Uncle dan auntie semua doakan iman ye

read more
0 comments

Beginning of new chapter

Alhamdulillah, saya dah start keje balik selepas hari raya. Rasa sedih nak tinggalkan budak2 di rumah, sedih macam mana makanan budak2 nanti, macam mana dgn susu mereka semua, sapa nak monitor derang wat keje sekolah (walau derang x pi sekolah. hehe), kalau ibu yg menjaga mungkin makan dan pakai akan lebih terjaga. Tapi nak buat mcm mana, kena cari rezki utk mereka jugak. Pulak tu dgn bibik yg baru (temporary utk 3 bulan saja sampai mid Nov), belum biasa lagi. HAti tu rasa berat sangat, tapi terpaksa gagahkan jugak. Bibik lama saya akan balik sini balik awal bulan 10 nih, lega den.
Nasib baik adik saya yg bercuti (USIM undergrad) sanggup utk tgk2 kan budak2 di rumah utk seminggu sebelum dia mula kuliah balik. Anak2 saya diserang muntah2 x berenti, sorang demi sorang kena. Mula2 fahmi, then adik, then iman, then saya dan last sekali husband. Mungkin betul virus sbb sepupu2 kat kampong pun di serang muntah2 jugak.Nasib baik bibik x kena. Dan ada hikmahnya adik ada di rumah that whole week utk monitor. Bersyukur sbb muntah2 nih x menyebabkan demam, kalau imam demam kena admit hospital pulak.
Makanya routine memasak di waktu pagi bermula kembali..seawal 4.30 pagi saya akan bangun utk masakkan lauk dan b/fast  utk budak2. Memang penat, tapi rasa puas dpt masakkan s/thing utk diorang, at least I give something in replacement of I’m not being at home –  ada jugak time bila saya balik opis iman peluk saya.. 'sedapnya ibu masak'.. jadi hati nih berbunga utk memasak utk derang plus ibu memasak dgn penuh kasih sayang tau.. (Hazie: aku cedok ayat ko, hehe)..
Sangat bersyukurnya saya sbb so far ni saya x bermasalah utk balik awal, mungkin once in a while kena stay back, acceptable for me sbb requirement keja utk siapkan audit report, dah nama pun keje tapi most of the time boleh balik on time..
Iman sgt happy di rumah, every saturday kene pi hospital utk msk antiviral, nak psg alat tu yg payah..tapi saya tahu dia kuat.. dia dah tumbuh rambut sikit, tapi rambut dia nipis2, harap sgt rambut dia tumbuh full utk cover dia punya shunt, so that dia x adalar kena menjawab dgn kawan2 di sekolah nanti. 
Happy kat kg sambut raye.. hooray



my really really big family, my family theme red color, credit to kimi's office mate for sponsoring the kids' baju raye



our stay at Royale Chulan, mana fahmi nih.. aghhh he is back in the toilet again... buat site visit


Pun tgh dlm proses utk dptkan tuitor utk iman dan adik, as preparation before iman naik standard 1, dan adik; kindergarten, last week tuitor tu berkenal-kenalan dulu dgn budak2 nih. Adik seems eager to meet her, Cuma iman nih bermasalah sikit sbb diakan pemalu..tgk nanti macam mana, kene pujuk dia..
read more
0 comments

catheter iman jadi rumah bakteria

turn out catheter iman dah jadi rumah utk bakteria, bakteria to from various sources, environment, food and etc. 3 kali buat wat blood culture bakteria tu masih ada. Doktor lin very certain yg catheter iman ada bakteria tu. So last saturday buat prosedur to remove the catheter.. caranya doktor kena tarik keluar dari badan dia.. seram bila dengar tapi terpaksa jugak buat kan.. tapi doktor bagi sedatif to make him sleeps thru out the procedure.

Problem arise bila nak ambik darah lar nanti utk buat blood test, atau nak infuse any medicine.. semua kena cucuk.. tu yg masalah.. iman memang phobia kalau bab cucuk2 nih.. last monday doctor wat cek darah terpaksa buat finger prick,, itupun habis kami dicubitnya.. di tendang.. kena banyak sabar sbb dia pun mesti sakit kan,..

Blood result shows good recovery of his white cell and platelet.. white cell dah normal and platelet dah naik 130 from 35.. yahhoo.. seronok betul.. doktor kata platelet dia lambat normal dulu sbb ada bakteria kat catheter tu lar. Cuma doktor worried about residual bakteria in his body  tho he's already on antibiotik, so this saturday akan ada msk ubat lagi.. mintak2 ok lar dia nak kena cucuk nanti.. erm
x kisah lar kan asalkan iman sihat.. kena pujuk lar lepas tuh..

Disempatan ni saya nak amik kesempatan ni utk memohon maaf jika ada salah dan silap saya dan moga Allah pelihara amalan kita di bulan2 yang mendatang.

read more
0 comments

Rezeki yang tidak putus

Sesungguhnya apabila diduga dgn ujian ini, kami berserah pada Allah dengan caturanNya. Alhamdulillah, syukur ku panjatkan kerana rezeki kami tidak pernah putus. Segala2nya telah di atur olehNya.

Dah 7 bln saya x bekeja duduk plak di KL ni kalau sorang je yg bekeja memang payah. We foresee we'll face financial problem eventually,, tapi alhamdulillah rezeki kami masih murah. Kami masih mampu makan apa yg kami ingini. Allah mudahkan jalan kami.

Macam persiapan raya, kami x pernah fikir sangat kerana sibuk di hospital, tapi Alhamdulillah  rezeki anak2, baju melayu derang dah di'sponsor' oleh officemate husband. Pastu family ada yg sponsor baju2 lain. Baju saya kakak dan adik2 ada sponsor.. kuih raya kakak bagi.. so basicly everything is well taken off. Itular percaturan Allah. Dia lebih tahu dan moga kebaikan yg diberikan oleh keluarga dan kawan2 akan dibalas dengan pahala di berganda di 'sana' nanti.
read more
1 comments

Anakku Brain Tumor

saya baru habis baca buku anakku brain tumour (thanks to my fren azira for lending me this book). The writer adalah isteri kepada anggota kumpulan nasyid raihan. Anaknya pun ada brain tumour / cancer. Simptom2 yg dihadapi oleh anaknya more or less sama dgn iman. bermula dgn pening, muntah2.. bila ingat balik semua tuh seram sejuk satu badan memikirkan kesakitan yg telah ditanggung oleh iman, budak2 yg tak tahu apa2 lagi.

Perasaan bile diberitakan anak ada tumour sungguh menyayat hati.. umpama satu batu besar menghempap kepala dan badan kami.. ingatan itu akan sentiasa subur dlm diri kami, ingatan itu buat kami tersedar betapa besarnya kekuasa Allah.. yang menjadikan kesakitan dan menjadikan penyembuh dlm pelbagai bentuk.

Dlm buku nih, anaknya Baihaqi selamat menjalani pembedahan shunt untuk reduce pressure dlm otak akibat terlampau byk cecair dlm kepala. Namun Baihaqi tidak menjalani pembedahan yg kedua, yg paling major utk membuang tumour dlm otaknya. Both of the parent nekad utk membuat rawatan alternatif selepas hati mereka berat utk tidak proceed dgn operation like 2-3 hrs before operation.

Sesungguhnya kuasa allah mengatasi segala-galanya, be it modern or alternatif, kuasa utk menyembuh adalah milik-Nya. Berkat doa dan ayat2 al Quran, pelbagai ubatan alternatif dan penjagaan pemakanan yg jitu, Baihaqi kembali normal. Alhamdulillah ku panjatkan doa moga Baihaqi sihat utk selama-lamanya.

Di dlm buku ini byk amalan2 doa, ayat2 al quran dan list makanan yg elok utk pesakit kanser utk di amalkan. Sangat berguna utk yang tercari2 amalan yg sesuai utk anak yang kurang sihat, not necessary cancer. Panduan solat pun ada, all in all a very good book to read.
read more