Iman Faris @ adik 'supervisor' di rumah

Since i'm a mother of 3 imans, arini nak cerita sikit psl anak saya yg kedua, Iman Faris aka Adik who will turn 4 this middle of february.. Faris bermaksud si penunggang kuda, our understanding pemimpin lar kot kan.. correct me if i'm wrong

adik nih cuma beza 1 tahun 3 bulan dari Iman.. they are really close sbb umur x jauh beza.. mcm kembar x seiras,, walaupun close iman dan adik selalu gaduh... x penah nak share barang,, apa yang abang ada mesti adik kena ada jugak.. erm adik2,  Iman selalu akan beralah, ye lar nama pun abang iman kan..

This picture was taken when adik was 3 mths, dia demam teruk and later being admitted to tawakal.. kesian sbb at least once a month kena masuk spital sbb pneumonia, bronkitis, demam etc.. biasalar kan bebudak





Look how naughty he is now... he's really chicky,, this picture was taken on oct 2010


Nak cerita sikit psl adik nik .. dia memang byk mulut, keletah and really can mix around very well.. his spontaneous acts really make us laugh.. hehe.. sgt2 aktif dan keaktifannya makin menjadi2 esp bila tiba waktu nak tido.. dia akan melompat.. lari kehulur kehilir,, menyanyi,, i wonder ikut peel sapakah itu..






Adik nih walau dah ada adik still nak kitorang panggil nama adik jugak, lagi pun we all dah terbiasa panggil dia adik,, so jalan je lar

Adik nih rajin tolong we all.. x kesah lar masa kat dapur ke (his duty is to potong2 sayur selalunya), kat mana2 je, memang rajin.. kalau mintak tolong ambik kan barang ke tolong buang sampah ke,, laju je tangan dia.. Alhamdulillah ibu ngan ayah dapat anak yang rajin.. kalau boleh biarlar sampai besar senang sikit kan..

Bila lepas buat semak bersama adik beradik yg lain dia akan jadi supervisor utk arah dorang wat keje dan kemas semua.. Adik dia pun kena (macam lar si fahmi tu faham adik oiiii),,,rasa dah mcm supervisor yang tidak bergaji.. mulut dia pot pet2.. nak jadik lawyer ke apa agaknyya anak ku ini.. end up dia kemas sendiri (kalau bibik x tolong kemas lar) sambil mulut dia pot pet macam bertih jagung

He has his own opinion on how he handle things contohnya masa main toys dia dictate bila org lain get the turns to play,, so mcm iman biasanya akan layan je adik dia nih....and yg penting he wants people to follow what he think or want.. otherwise dia akan mengamuk sakan dgn mata yang berair (tahan nangis lar tuh) 

Adik sangat kelakar,, apa yang keluar dari mulut dia sgt lar menggelikan hati we all nih... 'kalau ibu buat muka momok, adik x nak lar tido ngan ibu'..sebenarnya dia takut tuh.. hehe. 
atau 'ishhh  ibu nih selalu marah2, adik buat salah apa..sedangkan dia baru je lepas gigit adik dia... hangin je badan mak ni ai,,, huh'

 
Tapi adik nih sangat garang,, yang nih susah sikit nak control,, tak tahu macam mana gaya nak layan adik bila dia mengamuk,, buat lembut salah,, buat garang balik pun x kena... masih lagi carik the best way mcm mana kalau dia mengamuk nih.. pening jugak kepala memikirkannya..

But what i really proud of him is that he really adapting very well to the changes of surrounding esp after what happen to iman,, for instance he understand that we are not gonna be with him always as we need to accompany iman at hospital.. he really can accept it..  Seriously he really loves his brother, when iman was in Tawakal, i heard him praying most of the nite before he sleep so that he can continue playing with iman macam dulu2..  walau dgn fatihah x lancar, he continues with his doa..


In fact he requested us to shave his head just like iman,,, we didnt force him, he did it voluntarily.. end up we send adik and fahmi to barber to shave their head.. lega,, senang sikit.. x yah nak shampoo2 kan..



Ibu dan ayah nak adik jadi org yang berguna di dunia dan di akhirat, yang akan tolong ibu dan ayah nanti.. yang akan sentiasa tolong menolong dengan adik beradik yang lain.. jangan garang2 sangat ye.. hehe... really love u adik..


1 comments:

Ummi Ammar berkata...

Banyakkan bersabar kak.. Saya tersentuh dengan setiap entry pasal adik Iman.. Iman sangat kuat semangat. begitu jugak dengan ayah dan ibu termasuk adik adik skali..

Catat Ulasan